ریچارد فاینمن یک فیزیکدان برندهی جایزهی نوبل، مخترع نمودارهای فاینمن و نظریهی پوزیترونها، عضو کمیسیون راجرز و یک نابغهی همه جانبه بود. او اغلب “توضیح دهنده بزرگ” نامیده میشود و به عنوان یکی از بزرگترین معلمان علوم در تاریخ مدرن شناخته میشود.
به طور خلاصه، این یک رویکرد ساده برای یادگیری خود محور بر اساس تقطیر آنچه شما میدانید است. آلبرت انیشتین گفته است که “شما چیزی را به خوبی نمیدانید اگر نتوانید آن را برای یک کودک توضیح دهید.”
در این مطلب تکنیک فاینمن و نحوهی استفاده از تکنیک فاینمن را به طور خلاصه شرح داده شده است.
این تکنیک به نام ریچارد فاینمن (11 مه 1918 – 15 فوریه 1988) یک فیزیکدان نظری آمریکایی نامگذاری شده است که در میان تلاش ها در پروژهی منهتن شرکت داشت و دارای سابقهای در انجام دقیقا همان چیزی است که ممکن است انتظار داشته باشید: اموزش ایدههای پیچیده.
به عنوان یک دانشمند موفق، ریچارد فاینمن به عنوان “توضیح دهنده بزرگ” برای توانایی خود را برای ترجمهی نظریههای علمی پیچیده به شرایط قابل دسترستر شناخته شده بود، در محاسبات کوانتومی و فیزیک ذرات، و نانو تکنولوژی انجام شد و همچنین برنده جایزه نوبل فیزیک در سال 1965 برای کار خود را در الکترودینامیک کوانتومی.
هنگامی که فاینمن ۱۵ ساله بود، مثلثات، جبر پیشرفته، سریهای نامحدود، هندسه تحلیلی و حساب دیفرانسیل و انتگرال را به خود آموخت. قبل از ورود به کالج، او با استفاده از نشان خود، موضوعات ریاضی مانند نیمه مشتق را آزمایش و استخراج میکرد. او نمادهای خاصی برای توابع لگاریتم، سینوسی، کسینو و مماس ایجاد کرد تا به نظر نمیرسید که سه متغیر با هم ضرب شوند و برای مشتق، وسوسه لغو {displaystyle d} را از بین ببرند. عضو انجمن افتخار آریستا، در سال آخر دبیرستان او برنده مسابقات قهرمانی ریاضی دانشگاه نیویورک شد. عادت او به توصیف مستقیم گاهی اوقات متفکران متعارفتر را تکان میداد. به عنوان مثال، یکی از سوالات او، هنگام یادگیری آناتومی گربه، این بود: “آیا نقشه گربه را دارید؟”
البته بین دانستن چیزی و دانستن نام چیزی تفاوت وجود دارد و این جایی است که درک انواع دانش بسیار مهم است. به منظور درک چیزی، شما باید بتوانید آن را به طور خلاصه و دقیق توضیح دهید، اما برای انجام این کار، شما باید انواع چیزهایی را که یک فرد میتواند و ممکن است بداند (به عنوان مثال دانش اعلامی در مقابل دانش رویهای) درک کنید. بحث دربارهی این موضوع نیازمند جای دیگری است.
بحث امروز ما در مورد فاینمن و رویکرد او به یادگیری است: اگر شما نمیتوانید چیزی را برای یک کودک توضیح دهید، این احتمال وجود دارد که آن را به خوبی درک نکنید و با توضیح دادن آن به طور خلاصه و دقیق، یاد خواهید گرفت.
اولین مرحله نحوهی استفاده از تکنیک فاینمن این است که مفهومی را که میخواهید یاد بگیرید مشخص کنید و آن را در بالای یک تکه کاغذ سفید بنویسید. هرچه دقیقتر باشید، بقیهی فرایند یادگیری شما میتواند تمیزتر و کارآمدتر باشد.
دومین مرحله نحوهی استفاده از تکنیک فاینمن این است که به سادهترین زبان ممکن، توضیحی از ایده بنویسید، انگار که آن را به کسی آموزش میدهید که اصلا آن را درک نمیکند.
توجه داشته باشید که خوب است با یک خلاصه گسترده شروع کنید و سپس وارد جزییات شوید، از طریق نمونهها، سناریوها یا سایر ظرافتهای مفهوم کار کنید. به بیان سادهتر، توضیح به طور گسترده کافی نیست که به طور کامل “درک” را نشان دهد، بلکه نوعی “جای پا” است که از آن کار میکند، همانطور که شما این درک را نشان می دهید.
سومین مرحله نحوهی استفاده از تکنیک فاینمن این است که اگر نمیتوانید مطالب را به طور کامل توضیح دهید، به عقب برگردید و دوباره بخوانید، تحقیق کنید و منابع خود را دوباره یاد بگیرید تا زمانی که احساس اعتماد به نفس بیشتری در توضیح خود داشته باشید.
توجه داشته باشید، اگر ما فاقد تخصص باشیم، میتواند دشوار باشد که بدانیم چه کاری انجام میدهیم و نمیدانیم، بنابراین این بخش کامل نیست. با این حال، همانطور که شما به تکنیک و یادگیری خود هدایت شده به طور کلی عادت میکنید، آرام آرام میتوانید درک بهتری از کاری که میکنید بدست آورید.
چهارمین مرحله نحوهی استفاده از تکنیک فاینمن این است که همانطور که دانش جدیدی به دست میآورید، دانش جدید را بازتاب دهید و مکتوب کنید، به ویژه اینکه چگونه درک شما تغییر کرده است.
ایجاد تصاویر، نقشههای مفهومی و هر یک از انواع مختلف قیاسها یک راه مفید برای روشن شدن تفکر خود است. به طور خلاصه، شما در حال تلاش برای نشان دادن درک کم و بیش کامل از موضوعی هستید که میخواهید با تکنیک فاینمن یاد بگیرید. همانطور که درک شما تغییر میکند، تظاهرات شما از این درک باید تغییر کند. این امر هم درک شما از موضوع را عمیقتر میکند و هم فرآیند یادگیری را روشن میکند (که می تواند به یادگیری در مورد موضوعات جدید منجر شود).
پنجمین مرحله نحوهی استفاده از تکنیک فاینمن این است که هنگامی که کار یادگیری را انجام دادید، سعی کنید بدون بررسی مقاله یا سایر یادداشتهای تحقیقاتی یا نوشتههای خود، درک خود را دوباره از ابتدا و بدون بررسی دوباره بیان کنید. اگر نمیتوانید، به عقب برگردید و مراحل 3 تا 5 را تکرار کنید.
در این مطلب سعی بر آن بود که شما را با تکنیک فاینمن و نحوهی استفاده از آن آشنا کنیم؛ با تمرین و تکرار این تکنیک میتوانید بهترین بازخورد را کسب کنید.
زبان رو بهصورت ساده، روان و کاربردی همراه با فان و سرگرمی یاد بگیر.