رزومه خلاصهای است از مهارتها، مدارک تحصیلی، سوابق کاری، دستاوردها و اطلاعات شخصی که هر فرد برای پذیرفته شدن در شغلی که خواهان آن است، برای کارفرما ارسال میکند. نحوه نگارش رزومه بهقدری در انتخاب و پذیرفته شدن شما مهم است که کوچکترین اشتباه و یا ایراد در آن میتواند باعث عدم تایید شما شود. به همین دلیل، دانستن اینکه که چه مواردی را نباید در رزومه قرار داد، مسئلهای بسیار حائز اهمیت است.
در این مطلب، برخی از مواردی که نباید در رزومه مورد استفاده قرار گیرد را میخوانید. برخی اشتباهات در رزومه نویسی بسیار رایج و پرتکرار هستند؛ از این رو ما در این مطلب به 10 اشتباه در رزومه نویسی میپردازیم.
10 اشتباه در رزومه نویسی
اگر قصد نوشتن یک رزومه کاری مناسب را دارید، بهتر است ابتدا موارد زیر را بخوانید و در نگارش رزومه خود به آنها توجه کنید:
1- انتخاب یک قالب رزومه نامناسب
قالب رزومه ناقص و غیراستاندارد، حس غیرحرفهای بودن را دارد و مسئلهای مهم و قابل توجه است. قبل از تهیه رزومه و نوشتن اطلاعات به دنبال قالب و فرم استاندارد و مناسب برای رزومه خود باشید. قالبی که ظاهر و ساختار خوبی داشته باشد و مطالب مهم را در برگیرد.
2- اطلاعات بیش از حد کوتاه یا طولانی
بیش از حد کوتاه یا بلند بودن صفحات هم از خطاهای رزومه نویسی است و باعث رد شدن شما میشود. رزومه کاری باید بهصورت یک چکیده از مسیر شغلی شما از گذشته تاکنون باشد. همچنین زیاد طولانی نباشد چرا که ممکن است حوصله خواننده را سر ببرد. پاراگرافها یا جملات شما نیز باید اندازه استاندارد داشته باشند و در واقع از این طریق است که میتوانید مهارت خود را نشان دهید. در صورتی که سابقه کاری چندانی ندارید یا تازه فارغ التحصیل شدهاید، میتوانید فعالیتهای داوطلبانه، کارآموزی و کارگاهها و دورههای آموزشی را که شرکت کردهاید در رزومه خود ذکر کنید.
3- اشتباهات املایی و نگارشی
عدم توجه به غلطهای املایی و نگارشی، یک اشتباه در رزومه نویسی است و موجب عدم تایید شما میشود. کوچکترین غلط املایی یا تایپی توجه کارفرما را جلب کرده و ممکن است مانع از بررسی ادامه رزومه شما شود. هنگام نوشتن رزومه به املای صحیح کلمات دقت داشته باشید. خوب است از چند نفر دیگر بخواهید رزومهتان را مطالعه کنند و ایرادات تایپی و نگارشی شما را بگویند.
تهیه رزومه انگلیسی شاید برای شما مقداری دشوارتر باشد اما میتوانید با کمی تحقیق و جستجو درباره کلمات و عبارات مناسب، از طریق افراد و همچنین جستجو در دیکشنری، یک رزومه مناسب برای خود تهیه کنید. برای آموزش زبان انگلیسی به فارسی با تلفظ میتوانید از دورههای بینظیر انگلیش توربو استفاده کنید. این مجموعه دارای دورههای مفید آموزش زبان انگلیسی به فارسی زبانان صوتی است.
4- عدم نوشتن اطلاعات تماس و راههای ارتباطی
شما باید حتما در رزومه خود مواردی مانند مشخصات فردی، اطلاعات تماس شامل شماره تلفن و ایمیل خود را بنویسید. نیازی به نوشتن آدرس دقیق محل سکونت نیست و نوشتن نام شهر و محدوده سکونت کفایت میکند. نوشتن آدرس ایمیل از مهمترین موارد در نوشتن رزومه است. در صورتی که ایمیل ندارید، بهتر است یک ایمیل برای خود بسازید و آدرس آن را در رزومه ذکر کنید. یک ایمیل حرفهای باید شامل نام و نام خانوادگی شما بوده و کاملا ساده باشد.
اطلاعات تماس اشتباه و یا آدرس ایمیل نادرست موجب میشود تا کارفرما به شما دسترسی نداشته باشد و نتوانید شغل مورد نیاز خود را به دست آورید. اگر بعدها شماره تماس یا محل سکونت شما تغییر کرد نیز باید در فورا آن را آپدیت کنید و اطلاعات جدید را در رزومه خود بنویسید.
5- استفاده از فونت نامناسب یا بزرگ و کوچک
رزومه شما باید واضح و خوانا باشد. حداقل سایزی که میتواند در رزومه استفاده شود 14 و حداکثر آن 18 (برای تیترها) است. اگر از این حد بزرگتر یا کوچکتر شود، ظاهر ناخوشایندی دارد و ممکن است افراد تمایلی برای خواندن رزومه شما نداشته باشند. همچنین باید از یک فونت زیبا، شیک و رسمی استفاده شود.
6- رزومه بیشتر از چند صفحه
رزومه کاری شما تنها باید یک تا دو صفحه باشد و طولانی بودن مطالب، یک اشتباه در رزومه نویسی است. اما نوشتن رزومه با تعداد صفحات زیاد اصلا جالب نیست و از حوصله خواننده خارج است. اکثر مدیران استخدام و کارفرمایان زمان زیادی برای بررسی رزومه ندارند؛ در نتیجه بهتر است فقط اطلاعات مفید و ضروری را در رزومه خود عنوان کنید. از نوشتن داستان یا کلی گویی و اخبار و غیره اجتناب کنید و این را نیز در نظر بگیرید که کارفرما شاید باید تعداد رزومههای زیادی را بررسی کند.
7- ذکر تجارب کاری نامرتبط
اکثر افراد تصور میکنند که باید تمام تجارب و سوابق کاری خود را در رزومه بیاورند؛ مثل سابقه کارهای زمان دانشجویی و یا کارهای نیمه وقتی که هیچ ارتباطی با شغل مورد نظر ندارد. در رزومه خود فقط باید موارد مرتبط به پوزیشن کاری که برای آن رزومه ارسال میکنید را بنویسید. نوشتن موارد بیربط، تنها خامی و بیتجربگی افراد را نشان میدهد.
8- میزان حقوق و دستمزد درخواستی
میزان حقوق گذشته شما یا دستمزد موردنظر اکنون تان نباید در رزومهتان گنجانده شود. تنها پس از دریافت پیشنهاد شغل و یا هنگامی که از شما سوال شد، در مورد حقوق و دستمزد قبلی یا کنونی خود صحبت کنید.
9- نوشتن سرگرمیها و علایق شخصی
در صورتی که سرگرمیها و علایق شما ارتباطی به کار و پوزیشن شغلی مدنظر نداشته باشد، دلیلی وجود ندارد که آنها را در رزومه خود بنویسید. این موضوع ممکن است بسیار تعجبآور و غیرمنطقی باشد. برای نوشتن رزومه تنها باید به مهارت، موقعیت یا تجربه کاری لازم اکتفا کنید و دیگر نیازی به پر کردن رزومه با سرگرمیها و علایق نیست.
10- نوشتن دروغ و مهارت و تجاربیاتی که ندارید
هرگز در رزومه خود دروغ ننویسید. حقیقت را بیان کنید و تنها هر مهارتی که بلد هستید یا فکر میکنید از پس آن برمیآیید را بنویسید. بههیچ عنوان برای پیش بردن کار خود از ترفند دروغ یا تعریف و تمجید و اغراق استفاده نکنید.
حرف آخر
هر چقدر هم که فرد حرفهای و کار بلدی باشید، وقتی رزومهتان ظاهر خوبی نداشته باشد، مورد تایید قرار نخواهید گرفت. زیرا امکان دارد فردی که قرار است رزومه کاری شما را بررسی کند، تمایلی به مطالعه رزومه شما نداشته باشد و با مشاهده اشتباهی، آن را نصفه و نیمه رها کند. اینکه همه چیز را درباره خود در رزومه بیاوریم، موجب شده تا رزومه خوانده نشود و شانس بهدست آوردن شغل موردعلاقهمان را از دست دهیم. بنابراین باید از هرگونه اشتباه در رزومه نویسی پرهیز کرد.
در آخر باید این را اضافه کنیم که برای نوشتن رزومه انگلیسی باید ابتدا زبان انگلیسی خود را تقویت کنید. جهت آموزش زبان انگلیسی به فارسی کتابهای بسیاری وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید. همچنین مجموعه انگلیش توربو در این راه در کنار شماست و برای بهبود هرچه بیشتر شما در آموزش زبان انگلیسی به فارسی صوتی، دورههای خاص و متفاوتی را ترتیب دیده است. در این دورهها به آموزش زبان انگلیسی خواندن و نوشتن و همچنین مکالمه و… پرداخته میشود.
زبان رو بهصورت ساده، روان و کاربردی همراه با فان و سرگرمی یاد بگیر.